arka04

 

 

 

 

 

 

 

 P1 kopie2.jpg

 

 

 

 

 

 

  

Allerzielenconcerten

 

van ArkA Symfonie Orkest Maastricht, een traditie.....

 

 


In 2009 nam ArkA het initiatief om Allerzielenconcerten te organiseren; concerten met een programmering die uitnodigt om even stil te staan bij het verlies van dierbaren.


Op het eerste programma stonden de tweede symfonie van Johannes Brahms en de “Kindertotenlieder” van Gustav Mahler. De muziek werd afgewisseld met gedichten en een verhaal van de hand van en voorgedragen door de Maastrichtse dichter/neerlandicus Wiel Kusters. Het programma bleek te voorzien in een behoefte; artistiek gezien werd het een succes en de bezoekersaantallen overtroffen de verwachtingen. In de daarop volgende jaren lukte het ArkA steeds een aansprekende programmering te realiseren.


In 2010, in samenwerking met Kamerkoor Maastricht, werd Hendrik Andriessens compositie “l’Histoire de l'Enfant de Dieu” uitgevoerd, een werk op een tekst van de Maastrichtse schrijver/dichter Pierre Kemp dat sinds 1921 niet meer was uitgevoerd.


In 2011 werden o.a. de “Music for the funeral of Queen Mary” van Henry Purcell en de “Pavane pour une infante défunte” van Maurice Ravel uitgevoerd.


Het symfonische gedicht “Toteninsel” van Sergei Rachmaninov, geïnspireerd op het gelijknamige schilderij van Arnold Böcklin, vormde in 2012 het hoofdbestanddeel van het Allerzielenconcert.


In 2013, samen met das Aachener Studentenchor der Katholischen Hochschulgemeinde werd het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart uitgevoerd.


In 2014 werden drie werken van Franz Schubert uitgevoerd: de “Litaney auf das Fest Allerseelen” met sopraan Els Bongers, “Der Tod und das Mädchen” en diens vierde symfonie “Die Tragische”. De jeugdige celliste Eline Hensels speelde “Waldesruhe” voor cello en orkest van Antonin Dvorák, de eveneens jeugdige trompettist Stijn Waterval speelde samen met onze eigen eerste hoboïst, Jo Beckers “The Quiet City” voor trompet en althobo van Aaron Copland.


In 2015 stond Sibelius centraal met de treurmars “In Memoriam”, de beroemde “Zwaan van Tuonela” en als hoogtepunt zijn vioolconcert met als soliste de uit Limburg afkomstige violiste Lisanne Soeterbroek. Ook werd het lied “Allerseelen” van Richard Strauss uitgevoerd door sopraan Els Bongers in een op verzoek van ArkA geschreven orkestratie van de hand van Roger Niese.


In 2016 werd samen met het vrouwenkoor Femmes Vocales de traditie voortgezet met, naast ander werk, de wereldpremière van het Requiem van de Maastrichtse componist Rick Debie, geschreven ter nagedachtenis aan de door zelfdoding overleden dochter van de componist.


In 2017 een programma samen met het koor Lingua e Musica met muziek van Schubert, Whitacre, Gjeilo, Brahms en Händel. Dit concert gaf ook een vooruitblik op Händels Messiah-uitvoeringen in een bewerking van Sybrand van der Werf “Opera in de Kerk”, meermalen uitgevoerd tijdens de Heiligdomsvaart van 2018 in Maastricht.


Bij de Allerzielenconcerten van 2018 was de 19-jarige Yingshan Hu soliste in het pianoconcert van Mozart nr. 20 in d-klein en werden orkestraties van bekende liederen van Schubert uitgevoerd door sopraan Kim Savelsbergh en klarinettist Bart van den Hof, het concert werd afgesloten met de achtste symfonie van Schubert “Die Unvollendete”.


In 2019 bracht ArkA Händels Concerto Grosso op. 6 nr. 2, Poulencs “Sonata pour flûte et piano” in orkestbewerking, Sibelius “Valse Triste”, Warlocks “Capriol Suite” en Dvoraks “Serenade” op. 44 voor blazers, celli en contrabas ten gehore.


In 2020 waren er geen Allerzielenconcerten vanwege de Coronapandemie.


In 2021 klonken Ravels “Pavane pour une Infante défunte”, Beethovens “Marcia Funèbre” uit diens derde symfonie, van Fauré zowel “Pelléas et Mélisande” als ook “Élégie” ,dit laatste met cellosoliste: Anna Nagy, en tenslotte Gounods “Petite Symphonie” voor blazers.

 

Bij de Allerzielenconcerten van 2022 werden de vologende werken uitgevoerd: van Lekeu: "Adagio voor strijkers", van Fauré: zeven liederen, met als soliste sopraan Claudia Couwenbergh; van Debussy zijn "Petite Suite"; van Satie enkele "Gymnopédies" en van Grieg: enkele delen uit diens "Peer Gynt"-Suites.


De programma's van onze jaarlijkse Allerzielenconcerten passen goed bij onze motivatie om deze traditie voort te zetten: Muziekstukken laten horen die een sfeer oproepen waarbij men stil kan staan bij het verlies van dierbaren en met dat verlies op een positieve wijze om te kunnen gaan.

 

.

 

 

 

Sponsors

Sponsors van ArkA Symfonie Orkest:

 

 logofsi        ElisabethStrouven logo grijs       

logo gemeente maastricht             Logo_Interfisc_Group_illustrator (vector)bestand kopie.jpg        

            

 Schermafbeelding 2019-11-29 om 19.59.34.jpg

      

 

        

 

Vrienden gezocht

Per 1 januari 2011 heeft de Stichting ArkA Symfonie Orkest de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). RSIN nummer: 812614641,  
Vestigingsplaats: Cadier en Keer.  >> Lees hier meer.

Dat betekent dat giften aan ArkA fiscaal aftrekbaar zijn onder de daarvoor geldende regelingen.
Zonder geld zijn de activiteiten van ArkA niet mogelijk.anbi drukwerk voorbeeld Wilt u ArkA ook financieel steunen? 

Neem dan contact op met het bestuur.

Activiteiten ArkA

Klik hier als u regelmatig per e-mail geïnformeerd wilt worden over de activiteiten van ArkA. Uw gegevens worden niet voor andere doeleinden gebruikt of aan derden beschikbaar gesteld.
Lees hier onze privacy verklaring

facebook kleur Facebooktwitter kleur Twitterlinkedin2 LinkedIn